Indien deze nieuwsbrief niet juist wordt gepresenteerd, kun je hier de webversie bekijken.

Depressieve leerlingen bestaan!

Vorige week maandag was het Blue Monday, officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Gisteren vond in Amsterdam het eerste depressiegala plaats. Dit gala werd geopend door minister Edith Schippers (VWS). Zij kondigde aan dat er een specifiek onderzoek komt naar depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners. Ook wil zij dat er gericht onderzoek gedaan wordt naar hoe depressies vroeg kunnen worden gesignaleerd en daarmee beter te behandelen zijn.

Er is volop aandacht voor depressie, niet gek als je kijkt naar de cijfers. Uit een onderzoek van het CBS bleek deze week dat 8% van de bevolking van 12 jaar en ouder bekend is met het fenomeen. En voor al deze mensen geldt: niet alleen de depressie is een probleem, ook het onbegrip voor de depressie is een last.
Vergelijk het met een gebroken been. Als je een gebroken been hebt en op krukken loopt, hoe is het dan als je de vraag krijgt: “Jij hoeft toch helemaal niet mank te zijn?” Precies deze vragen krijgen depressieve kinderen: “Jij hoeft toch helemaal niet somber te zijn?”

In Amsterdam was het overigens niet alleen een deprimerende sfeer. Er werd ook gelachen, want bekende 'depressievelingen' als Mike Bodé, Karin Bloemen en Javier Guzman leverden ook een bijdrage. De boodschap aan (onderwijzend) Nederland: neem de depressie serieus.

Speciaal voor het Nederlandse onderwijs schreef onderwijsspecialist Ard Nieuwenbroek een lekker toegankelijk praktijkboek: 'Depressieve leerlingen'. Een boek dat, net als het depressiegala, een oproep doet om de depressieve mens te ontmoeten als een mens waarbij de depressie slechts een deel is van het geheel. Wie dit boek leest, kan veel positieve invloed uitoefenen in het begeleiden van deze kwetsbare jongeren.

Het boek bevat, naast basistheorie, vooral veel praktische handreikingen voor het omgaan met depressieve jongeren en is een rijk praktijkboek dat helpt jongeren met een depressie rechtvaardig te begeleiden op weg naar gezondheid. Het boek geeft diepgaand inzicht in wat ervoor zorgt dat jongeren worstelend de weg kwijt raken, hoe dat kan leiden tot destructief gedrag als verslaving, zelfdoding en agressie en vooral ook hoe je als school succesvol kunt reageren op deze kwetsbare jongeren.

Het boek is opgebouwd uit zes hoofdingrediënten:
1 Wat is een depressie (niet)?
2 Hoe signaleer ik een depressie?
3 Wat moet ik doen (en wat moet ik laten)?
4 Hoe werk is samen met ouders?
5 Wat kan de school doen aan begeleiding?
6 Hoe kan de school succesvol doorverwijzen naar externe begeleiding?

Wil je eerst een indruk krijgen van het boek bekijk dan hier de inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk.

Het praktijkboek 'Depressieve leerlingen' kost € 14,50 per stuk exclusief verzendkosten en is te bestellen via de webshop van Uitgeverij Quirijn of via BOL.com.

Wil je je niet alleen laten inspireren door het boek?
Ortho Consult organiseert in september een praktische tweedaagse training 'Depressieve leerlingen: een uitdaging voor school!' o.l.v. Ard Nieuwenbroek.
Inschrijven of meer info: kijk hier.


Deze e-mail is verzonden aan [e-mailadres]. Wij vinden het belangrijk dat onze ontvangers onze vrijblijvende informatie op prijs stellen. Als de informatie voor jou niet (meer) relevant is of door een nieuwe functie niet meer passend is, meld je dan hier af. Je e-mailadres wordt dan direct uit de lijst verwijderd. Wil jij je collega's juist attenderen op onze informatie, dan kunnen zij zich hier aanmelden. Het adres wordt dan direct toegevoegd aan onze lijst. Heb je een inhoudelijke vraag over deze mail, stuur dan een mail naar info@uitgeverij-quirijn.nl. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met je op. Wij gebruiken mailadressen alleen voor informatieverstrekking over onderwijsgerelateerde onderwerpen en verstrekken nooit persoonlijke informatie aan derden.

stats