Frisse start

Na een welverdiende vakantie zijn alle scholen weer begonnen. Ook Ortho Consult is weer volop in bedrijf. In deze vijfde editie van Ortho Inside leest u meer het succes van het nieuwe handboek ‘Voor elke Mentor’, stellen wij onze nieuwe trainer Dorian Verhagen aan u voor en vindt u uitgebreide info over het middagsymposium van Ortho Consult in november. Ortho Inside verschijnt iedere twee maanden, behalve in de zomer. Eventuele reacties zijn van harte welkom!

Nieuwe trainer

In het najaar gaat Dorian Verhagen deel uitmaken van de groep trainers/adviseurs van Ortho Consult. Dorian heeft de nodige ervaring in onderwijsland. Ze heeft eerder gewerkt als school-begeleider in het voortgezet onderwijs voor diverse school-begeleidingsdiensten en daarna was zij zo'n vijftien jaar werkzaam als schoolleider in het voortgezet onderwijs. Dorian zal voor OC een aantal quick scans verrichten voor schooldirecties en verder gaat zij  trainingen verzorgen, zoals bijvoorbeeld de mentor-opleiding, school- en peermediation, kernteamontwikkeling en ook zal zij kernteams gaan trainen.

Handboek voor elke Mentor

Precies een maand geleden rolde het 'Handboek voor elke Mentor’ van de persen, het derde handboek dat is uitgegeven door uitgeverij Quirijn in Esch. Direct na de lancering bleek hoe groot de behoefte was aan een praktijkgericht boek over dit onderwerp. Scholen bestelden voor het hele mentorenteam tegelijk een handboek en hebben volop gebruik gemaakt van de aanbiedingskorting die tot 1 november 2005 geldt. Wilt u ook profiteren van de korting, kijk dan eens op www.orthoconsult.nl, waar u het boek direct kunt bestellen.

Herberd Prinsen

Herberd Prinsen, een van de trainers van Ortho Consult, is weer volop aan het werk na zijn herstel van een hartinfarct. Hij is met frisse moed begonnen aan diverse trainingen en heeft daarnaast samen met Anne Terpstra een nieuw boek voor ouders op de markt gebracht. Dit boek getiteld Sociaal vaardig, een gids voor ouder en kind, is een zelfhulpboek voor ouders met een kind dat minder sociaal vaardig is. Lezers vinden in het boek theorie, tips en oefeningen op het gebied van sociale vaardigheid. ‘Sociaal vaardig, een gids voor ouder en kind’ is vanaf 1 januari 2006 verkrijgbaar in de boekhandel en is uitgegeven door Ten Have.

Praktijktrainingen

Wilt u dit najaar nog een training volgen bij Ortho Consult? Dat kan nog bij enkele trainingen in oktober en november. Zoals bijvoorbeeld bij de training ‘Voor elke mentor’ (31 oktober, 9 november, 18 november, 24 november 2005), die naadloos aansluit bij het nieuwe handboek Voor elke mentor. In de training biedt Maya Bakker deelnemers een basispakket met theorie, en daarbij horende vaardigheden, om mentorleerlingen professioneel te kunnen begeleiden. Ook bij de trainingen ‘Pesten en gepest worden’ en ‘Als een kind de rol van de ouders overneemt’ is nog een enkele plaats beschikbaar. Heeft u interesse, meldt u dan snel aan via de website (www.orthoconsult.nl), want vol is vol!

Site groot succes!

De nieuwe site www.voorelkementor.nl is op 1 september succesvol gelanceerd. Direct vanaf de start heeft de site, waar mentoren onder andere informatie vinden over gespreks-technieken, het opzetten van een leerlingvolgsysteem en ouderavonden, gemiddeld rond de 100 bezoekers per dag. Met name het forum, waar deskundigen op onderwijsgebied antwoord geven op brandende vragen, is erg in trek bij de bezoekers. Ook maakt u bij een bezoek aan de site kans op een gratis exemplaar van het Handboek Voor elke mentor door deel te nemen aan het postcodespel.

Middagsymposium automutilatie

Automutilatie is een actueel onderwerp op onderwijsgebied. Iedere school kent ze: leerlingen die zichzelf (be)krassen, snijden of branden. Ortho Consult organiseert in samenwerking met het Landelijk Steunpunt Zelfbeschadiging op woensdag 16 november een middagsymposium over automutilatie, waarbij door deskundigen antwoord gegeven wordt op vele vragen. De behoefte aan informatie over dit onderwerp blijkt ook uit het aantal inschrijvingen, nu al is het symposium bijna volgeboekt. Het Landelijk Steunpunt Zelfbeschadiging zal op 16 november eveneens aanwezig zijn met een stand. Ook zijn er plannen om in de loop van het schooljaar een bovenschoolse praktijktraining over dit onderwerp te gaan geven.Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl


Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl