Voorjaar in zicht!

Voor we het weten is de winter alweer voorbij. Alhoewel: was dit eigenlijk wel een winter? Hoeveel sneeuwballen heeft u van leerlingen ontvangen? En is er nog ijsvrij gegeven? Nee, eigenlijk hebben we in 2007 alleen maar voorjaar gehad. Hoe dan ook: deze Ortho Inside kent, naast triest nieuws, vooral voorjaarsprikkels.

Congres Content

Ortho Consult is een samenwerking aangegaan met Congres Content (www.congres-content.nl)  in het organiseren van congressen en symposia rond thema’s van begeleiding. Ard Nieuwenbroek is de verbindingsman en dat is hem wel toevertrouwd!  Op deze manier  garanderen we de blijvende kwaliteit van onder andere ons traditionele middagsymposium in het najaar.

Nieuwe symposia

Voordeel van zo’n samenwerking is dat onze ideeën op grotere schaal kunnen worden uitgevoerd. Op dit moment is al zeker dat het in het schooljaar 2007-2008 gaat om minstens drie verschillende symposia. Vast staat al een middagsymposium op donderdag 29 november 2007. Dan gaat het om een eerste landelijke presentatie van het thema ‘Herstelrecht’ , zoals dit door Jan Ruigrok en Hans Oostrik al eerder in de onderwijsmedia is aangereikt. Ook verschijnt die dag een handboek. Noteer alvast deze datum. Inschrijfmogelijkheid en nadere info worden op onze site (www.orthoconsult.nl) geplaatst op 2 april 2007.

Nog meer symposia
2
2

Naast ons traditionele middagsymposium bieden we in het schooljaar nog drie symposia aan. Alhoewel de data nog niet bekend zijn geven we wel alvast de titels vrij. Zo wordt aandacht besteed aan ‘Het OOP en contacten met ouders’, ‘Verzilveren of verzuren?’ en ‘Hoe kan ik als begeleider werken met het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling)?’.

Congres Ja-maar, ik ben wel leraar: last minute kans!
1
1

Maandag 12 maart 2007 is een bijzondere dag. Dan vindt in De Jaarbeurs het congres 'Ja-maar ik ben wel leraar!' plaats.
Onder bezielende leiding van Berthold Gunster maken de deelnemers die dag op een onvergetelijke manier kennis met de betekenis van Ja-maar op het onderwijs. En de kansen om te te veranderen! Gasten zijn de zangeres Hind, wereldkampioen judo Dennis van der Geest en selfmade man Hennie van der Most. Voor u, als ontvanger van de Ortho Inside, is er een speciale last minute aanbieding om op het nippertje mee te doen aan dit congres. Vul de inschrijfkaart in met de vermelding 'Ortho Inside' in het reactieveld en de deelnameprijs is € 175,00 ipv € 295,00! Enige haast is geboden want Congres Content, de organisator, heeft Ortho Inside slechts 50 van deze last minute boekingen aangeboden!

Nieuwe Landelijke Praktijktrainingen® Leerlingbegeleiding

Dit voorjaar presenteert Ortho Consult twee nieuwe Landelijke Praktijktrainingen® Leerlingbegeleiding. De Landelijke Praktijktraining® ‘Kansen met een andere taal’, geeft mogelijkheden voor begeleiders om op een andere, dan de verbale, manier te communiceren met leerlingen. Daarnaast is er de nieuwe eendaagse Landelijke Praktijktraining® ‘Faalangst en ouders’. Ard Nieuwenbroek geeft met hulp van de kersverse DVD ‘Faalangst en ouders’ info en oefenmogelijkheden hoe faalangsttrainers effectief kunnen samenwerken met ouders.

In Memoriam: Prof. Dr. Ivan Boszormenyi-Nagy

Onlangs, op 28 januari 2007, is Ivan Nagy op 86-jarige leeftijd gestorven. Hij is de grondlegger van de contextuele benadering, zoals we die ook binnen Ortho Consult als uitgangsvisie toepassen in onze trainingen, opleiding en therapie.

Ivan Nagy noemde zichzelf voortdurend géén politicus, géén filosoof maar een therapeut. Zijn gedachtegoed was voor therapeuten bestemd, zo zei hij. Ondertussen vond zijn denken ook wél een plaats in het pastorale werk, op scholen bij leerkrachten en leerlingbegeleiders en in het management. In zijn laatste denken maakte hij ruimte voor de betekenis van zijn gedachtegoed op internationaal niveau en op het gebied van het volkerenrecht.

Met hem is een creatief, maar vooral een moedig denker van ons weggegaan. Moedig omdat hij wars was van populaire, spectaculaire vormen van psychotherapie. Hij bleef bij zijn grondconcept van de loyale verbondenheid en het verlangen daarnaar. Een oeroude en niet veranderende behoefte van ieder mens.

Zijn perspectief zal voortgang vinden in ons werken en denken. Het inzicht, de rechtvaardigheid en de warmte die hij ons gaf zal door ons weer aan anderen worden doorgegeven. Dankbaar zullen wij, als kinderen van zijn gedachtegoed, ons verplicht weten naar de toekomst.

Zo leeft hij voort.

Wim van Mulligen & Ard Nieuwenbroek

Op de VCW-site is een speciaal condoleanceregister ingericht: www.contextueelwerkers.nl


Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl

Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl