Indien deze nieuwsbrief niet juist wordt gepresenteerd, kunt u hier de webversie bekijken.

Ortho Inside
Mexicaanse griep?

Mexicaanse griep of niet: de decembermaand is al weer op de kalender. Rap op weg naar de afsluiting van 2009. De kerstvakantie komt er aan. Vaak zien scholen de periode vanaf januari als een effectieve tijd, waarin veel kan gebeuren. Deze Ortho Inside geeft info over onze activiteiten in die periode.

Nationaal congres leerlingbegeleiding

Sommigen vinden ons overmoedig. Anderen dapper. Hoe dan ook: vol positieve verwachting pakken we een aloude traditie op. Op zaterdag (ja, je leest het goed!) 20 maart 2010 organiseren we het Nationaal Congres Leerlingbegeleiding. Jarenlang was de toenmalige Nederlandse Vereniging voor Leerlingbegeleiding (NVL) verantwoordelijk voor dit unieke congres. Samen met hen blazen we deze waardevolle traditie weer nieuw leven in. Dus: uiteraard met een keuze uit ruim 25 workshops, in een school met leerlingen georganiseerd (CCZ in Zeist) en een lage inschrijfprijs. Meer lezen?

Crisisbegeleiding

Wie kent hem niet? André Konig, jarenlang gerespecteerd trainer en auteur bij KPC Groep. Van zijn hand verscheen destijds het boek ‘Crisisbegeleiding’. Dat boek geven we geactualiseerd opnieuw uit, in combinatie met een middagsymposium over dit onderwerp op 19 januari 2010. Dat wordt een gedenkwaardige middag met excellente sprekers als Ine Spee , Riet Fiddelaers en Jan Lap. Voor insiders natuurlijk herkenbare namen: allemaal ex-collega’s van André Konig vanuit zijn KPC-tijd. Ook de grijze eminentie en KPC coryfee Piet Gieles is als gast deze middag aanwezig. Kijk op de site van Congres Content voor meer info over het symposium.

Faalangst in de les

Faalangst kent op vrijwel alle scholen veel structurele aandacht. Veelal in het aanbod voor leerlingen om in de onderbouw en het eindexamenjaar een groepstraining te krijgen waarmee ze faalangst of examenvrees beter kunnen hanteren. Maar natuurlijk is aandacht voor faalangst in de lessituatie van een minstens even groot belang. Ard Nieuwenbroek schreef speciaal voor leraren het praktijkboek ‘Faalangst in de les’. Het boek verschijnt begin januari en is nu al te bestellen!

Contextueel leerlingbegeleider

Met de VCW (Vereniging voor Contextueel Werkers) zijn we in gesprek om te komen tot officiële registratie als contextueel leerlingbegeleider vanuit een registratiekamer. Onze eigen tweejarige opleiding vormt daartoe al een stevige basis. Waarschijnlijk komen er enkele aanvullende eisen, vooral op het punt van supervisie. We houden je op de hoogte!

Nieuwe praktijktrainingen

Nog voordat de inmiddels bekende aanbodfolder, in de vorm van een affiche, begin januari zal worden verstuurd zijn alle praktijktrainingen van zowel voor als na de komende zomervakantie online te vinden op onze site www.orthoconsult.nl. Daaronder ook een aantal nieuwe trainingen zoals: Gamers zijn geen losers (Ivo Mijland)’, ‘Implementeer je mentoraat goed in je school (Maya Bakker)’, ‘Ik als begeleider, ik als leider (Jan Ruigrok)’ en tenslotte ‘Crisisbegeleiding in school (Ard Nieuwenbroek)’.

Ortho Inside

Wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld u dan hier af.

Heeft u vragen, opmerkingen laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl.

Heeft u deze nieuwsbrief van een collega doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden voor deze en andere nieuwsbrieven met onderwijs gerelateerde inhoud? Meld u dan aan via onze website.

Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl