Indien deze nieuwsbrief niet juist wordt gepresenteerd, kunt u hier de webversie bekijken.

Ortho Inside
Is het al voorjaar?

Verlangt u ook al weer naar de eerste warme zonnestralen? Na zo’n (voor Nederlandse begrippen) strenge winter is het voorjaar extra aantrekkelijk. Deze Ortho Info wil alvast beginnen met aantrekkelijke berichten, voor u als ‘insider’ van Ortho Consult.

Symposium Crisisbegeleiding

Dinsdagmiddag 19 januari was het zover: tijdens het middagsymposium ‘Crisisbegeleiding in school’ genoot een volle zaal van deskundige, maar vooral ook praktische sprekers. Ine Spee, Riet Fiddelaers en Jan Lap ontroerden de deelnemers met hun indrukwekkende presentaties. Wie ook genoot was Andre Konig. Hij is een van de grondleggers van leerlingbegeleiding in Nederland en van zijn hand verscheen die middag het boek ‘Crisisbegeleiding in school’, een praktijkboek voor alle leraren. Voor wie een indruk, en de teksten, van deze middag willen (na)lezen hebben we een impressie voor iedereen beschikbaar gesteld. Het nieuwe boek is ook vanaf deze middag voor iedereen beschikbaar.

Examenvrees

De examens komen er weer aan. Voor zeker 25% van de kandidaten zorgt deze periode voor een onaangename spanning die zorgt voor hoofdpijn, stress en onzekerheid. Tijd voor een echt hulpmiddel, dus! Op www.faalangst.nl presenteert faalangstdeskundige Ivo Mijland een faalangstkaart met 15 do's en 15 don'ts. Docenten kunnen deze tool gebruiken om het thema met de klas te bespreken. Wilt u meer expertise opdoen op het gebied van examenvrees begeleiding? Dan is wellicht de praktijktraining Examenvrees, door Ivo Mijland in maart 2010 gegeven in La Vie in Utrecht een goed idee.

Sociale weerbaarheid

Als ouders en opvoeders maak je je wel eens zorgen. Je wilt dat je kind zich goed voelt, voor zichzelf kan zorgen, zo nodig voor zichzelf opkomt, samen speelt, rekening houdt met anderen en zichzelf kan beschermen. We hopen dat onze kinderen voldoende zelfvertrouwen krijgen en de uitdaging van het leven aankunnen. Het idee dat het niet goed gaat met onze kinderen of dat zij gevaar lopen, maakt ons bang. Soms weten we niet goed hoe we daarmee om moeten gaan of wat we moeten doen om hen te beschermen”

Vanaf maart 2010 start bij Ortho Consult in Oirschot de Sociale Weerbaarheidstraining “Ho, tot hier en niet verder…!” voor kinderen en hun ouders. Deze speelse training ter bevordering van de psychosociale weerbaarheid is ontwikkeld door Jooske Kool en wordt in Oirschot gegeven door Esther Bressers. De training bestaat uit een kindertraining, een cursus voor ouders/opvoeders en betrokkenheid van de school.

Begeleidingsnieuws

We krijgen steeds meer leuke reacties op de nieuwsberichten op onze sites (www.orthoconsult.nl, www.faalangst.nl en www.voorelkementor.nl) . De nieuwtjes staan in een groepje bij elkaar en worden iedere dag ververst. Veel gebruikers van onze sites pikken deze nieuwtjes op en geven die digitaal door aan collega’s. Reden genoeg om regelmatig even de sites te bezoeken!


Plusjaar

Ortho Consult organiseert voor gecertificeerde contextuele (leerling)begeleiders een extra opleidingsjaar met vooral veel aandacht voor de contextuele vaardigheden. We concentreren ons vooral op het begeleiden van jongeren en hun familie. Het plusjaar bestaat uit tien bijeenkomsten (middagavond) en wordt begeleid door drs. Wim R. van Mulligen, een van de hoofdopleiders van onze tweejarige opleiding ‘Contextuele leerlingbegeleiding’.


Faalangst en ouders

Tot onze schrik kregen we plotseling bericht van uitgeverij Ten Have dat ze het succesboek ‘Faalangst en ouders’ van Ard Nieuwenbroek niet meer in herdruk zouden nemen. En dat na zeven drukken en ruim 20.000 verkochte exemplaren! Gelukkig nam ons zusterbedrijf uitgeverij Quirijn een kloeke beslissing: onmiddellijke heruitgave, in een nieuw jasje en licht geactualiseerd. Inmiddels is het boek dus gelukkig al weer leverbaar. Dat is belangrijk omdat veel scholen juist in deze periode in hun voorlichtingsavonden met ouders dit boek gebruiken als gewild infomateriaal.


Ortho Inside

Wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld u dan hier af.

Heeft u vragen, opmerkingen laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl.

Heeft u deze nieuwsbrief van een collega doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden voor deze en andere nieuwsbrieven met onderwijs gerelateerde inhoud? Meld u dan aan via onze website.

Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl