Indien deze nieuwsbrief niet juist wordt gepresenteerd, kunt u hier de webversie bekijken.

Ortho Inside
Bijna zomer en vakantie!

Nog even en alweer is er een schooljaar voorbij. Terwijl we de zomervakantie nog voor de boeg hebben zijn overal de voorbereidingen op het nieuwe schooljaar alweer begonnen. Gaat er voor jou dan iets veranderen? Een grotere of kleinere taakomvang? Een verschuiving in het taakpakket? Plannen voor een intensieve scholing? Of blijft volgend schooljaar alles bij het oude?

Afstuderen

Op 18 en 25 mei was het weer zover: Bijna alle tweedejaars deelnemers van de opleiding ‘Contextueel leerlingbegeleider’ behaalden hun eindcertificaat. Een feestelijke gebeurtenis in aanwezigheid van veel familie, vrienden en collega’s. Fantastisch om op deze manier zo’n intensieve opleiding af te sluiten. Hieronder de foto’s van de drie groepen met de namen van de geslaagden eronder. Proficiat voor jullie allen!

Alle geslaagden van groep 8a, groep 8b en groep 8c:

Simone van Veen- van Pelt, Emiel Meijer, Rink Oord, Gemma Ultee, Marijke Kuijpers, Annemarie Rothfusz- de Gijt, en Ank Honkoop- Hardeman

Esther Bressers-van Goch, Erik Gorter, Marion Riksen, Sharita Oemrawsingh- Jankipersad, Astrid Heetveld, Saskia Mathôt, Trix Tack, Hester Boeve, Leendert van Genderen en Latoya Heemskerk

Vincent van Boven, Anco Colijn, Hilbert Docter, Nalan Hasirci, Marja van Hoof, Ineke Jacobs, Joke Nobel, Adriana Prinsen, Inge Schouten

Nieuwe training voor zorgcoördinator

Binnen scholen krijgt een zorgcoördinator steeds meer verantwoordelijkheden. Dit najaar starten we in november een ‘op maat’ gesneden training, juist voor deze groep. De zorgcoördinator is meer en meer een spil in de leerlingbegeleiding van de school en krijgt met veel problematiek te maken. Achter problemen zoals: faalangst, agressie, zwakke prestaties, absentie, automutilatie of depressie zitten vaak andere problemen. Er is tussen thuis en school vaak meer aan de hand dan we vermoeden. Het is belangrijk om de leerling in zijn/haar context te zien en van daaruit te handelen. Met name ouders spelen hierin een grote rol. In deze training gaan we op zoek naar een benadering vanuit de context en verkennen we hoe we dit binnen de school gestalte kunnen geven. Lees meer over onze training 'Zorgcoördinator tussen thuis en school' en schrijf in »


Onze sites

Ortho Consult ondersteunt, naast haar eigen moedersite, ook twee andere belangrijke digitale informatiebronnen. De sites www.faalangst.nl en www.voorelkementor.nl worden iedere maand door steeds meer ‘unieke’ bezoekers bezocht. Misschien komt dat ook wel doordat we, in samenwerking met de onderwijsnieuwsdienst, vrijwel iedere dag een begeleidingsnieuwtje op de sites plaatsen. Zo blijven bezoekers up to data en dat wordt kennelijk gewaardeerd.


Teamleiders en ouders

Kom je als teamleider in contact met ouders en leerlingen, dan is er meestal al van alles gebeurd. De mentor heeft al contact gehad, het gaat niet goed met de leerling, ouders zijn erg ontevreden en dan komt de teamleider in beeld. Je mag het slechte nieuws brengen, een oplossing bedenken, het lastige gesprek met ouders aangaan en je docent in bescherming nemen. Dit vraagt om veel deskundigheid en inzicht in de problematiek achter het kind. Er is tussen thuis en school vaak meer aan de hand dan wij vermoeden. Het is belangrijk om de leerlingen en zijn of haar ouders in de context te zien en van daar uit de problematiek te benaderen. In een nieuwe praktijktraining gaan we op zoek naar een benadering vanuit de context en verkennen we hoe we dit in het contact met ouders en de leerling gestalte kunnen geven. Lees meer over onse training 'Teamleider in contact met ouders en leerlingen' en schrijf in »


Uniek aanbod voor managementteams

Het volgend schooljaar krijgt een select aantal managementteams namens Ortho Consult het aanbod om een dag te werken met niemand minder dan Flor Peeters. Hij werkte de afgelopen 40 jaar als trainer en was 25 jaar staflid en bestuurder van de Interactie-Academie in Antwerpen. De afgelopen dertig jaar heeft Flor Peeters kort- en langdurende programma’s voor leidinggevenden uit zeer uiteenlopende werkgebieden verzorgd. Het thema van deze speciale dag is ‘Mensen veranderen niet!’. Uitdagend genoeg lijkt ons! De door Ortho Consult geselecteerde managementteams krijgen medio september een uitgebreide uitnodiging.Ortho Inside

Wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld u dan hier af.

Heeft u vragen, opmerkingen laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl.

Heeft u deze nieuwsbrief van een collega doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden voor deze en andere nieuwsbrieven met onderwijs gerelateerde inhoud? Meld u dan aan via onze website.

Ortho Consult | Koningshof 8, 5688 GD Oirschot | 0499-84 16 19 | info@orthoconsult.nl