Een nieuw geluid

Officieel is de lente vorige week van start gegaan, buiten is daar nog weinig van te merken. Maart was een gure maand, met nachtvorst, sneeuw en een ijzige wind. Toch kan het niet lang meer duren voordat de eerste bloemen hun kopje boven de grond uitsteken en de bomen en struiken groen worden. Een nieuw geluid, een belofte van een nieuw seizoen. Een seizoen met grote plannen voor Ortho Consult. Met de lancering van een nieuw onderdeel op de faalangstsite, plannen voor een nieuw boek en een heel bijzonder symposium. Nieuwsgierig? Leest u met ons mee!

Hoogsensitieve leerlingen

Traditiegetrouw organiseert Ortho Consult in november een middagsymposium over een actueel onderwerp op onderwijsgebied. Woensdag 15 november staat in het teken van hoogsensitieve leerlingen. Dit type leerling wordt vaak gezien als het typische ‘watje’: ze gaan geen uitdaging aan, spelen op safe en klagen snel over kleine en grote ongemakken. Maar ook zijn het leerlingen die diepzinnige vragen stellen en erg betrokken zijn bij het welzijn van anderen. Bij een sterke fysieke of emotionele stimulatie, vervallen ze makkelijk in negatief gedrag. Dit ‘negatieve’ gedrag van HSL is een reactie op overprikkeling. Door hun sterk ontwikkelde zenuwstelsel, reageren hoog sensitieve leerlingen heftig op prikkels. Het is voor een leerkracht niet makkelijk om te beoordelen of afwijkend (leer)gedrag van een kind te wijten is aan een stoornis of niet en hoe je om moet gaan met hoogsensitiviteit. Tijdens dit middagsymposium leert u deze leerlingen sneller (h)erkennen en kunt u hoogsensitiviteit onderscheiden van problemen als faalangst, hoogbegaafdheid en ADHD. Ook heeft u concrete handreikingen hoe deze leerlingen te begeleiden in en buiten de les. Zet woensdag 15 november vast in uw agenda!

Faalangstcursus Online©

Met ingang van 31 maart 2006 introduceert www.faalangst.nl een nieuw product: Faalangstcursus Online©. Deze cursus bestaat uit zes digitale bijeenkomsten waarin de deelnemer een training aangeboden krijgt. De online cursus wordt gegeven door Ivo Mijland, gecertificeerd faalangsttrainer, opgeleid door Ard Nieuwenbroek en Herberd Prinsen. Alvorens deel te kunnen nemen aan de cursus, moet online een vragenformulier worden ingevuld. Deelnamekosten bedragen voor de gehele cursus 150 euro per deelnemer. Bij elk cursusonderdeel horen huiswerkopdrachten. De uitwerkingen van het huiswerk worden beoordeeld en van feedback voorzien door Ivo Mijland.

Nieuw boek

Tijdens het symposium van Ortho Consult over hoogsensitieve leerlingen wordt een nieuw praktijkboek gepresenteerd van de hand van Susanne Nieuwenbroek. Dit boek over hoogsensitieve leerlingen gaat dieper in op het fenomeen hoogsensitiviteit, hoe je het als docent kan herkennen en hoe er mee om te gaan. Wat betekent hoogsensitiviteit voor het functioneren in een groep en op welke manier is hoogsensitiviteit gerelateerd aan faalangst of andere leerstoornissen? In het boek staan diverse praktijkvoorbeelden, verschillende oefeningen en een vragenlijst om te testen of een leerling hoogsensitief is.

Handboek voor elke mentor

Ruim een half jaar geleden kwam het Handboek voor elke mentor op de markt. Het boek bleek direct een doorslaand succes, diverse scholen kochten het boek voor het hele team. Inmiddels is de derde druk van het Handboek voor elke Mentor een feit, reden voor een feestelijke actie! Schoolleiders die het Handboek voor elke Mentor voor hun hele team willen aanschaffen, kunnen rekenen op een leuk aanbod. Voor meer informatie: Nell Vijverberg, 0411-602708.

Bezoekersrecord!

De drie sites van Ortho Consult worden druk bezocht! Zowel www.orthoconsult.nl, als www.faalangst.nl en www.voorelkementor.nl kennen een gemiddelde van 650 bezoekers per dag. Vooral de artikelen van de maand worden veel bekeken en krijgen een hoge waardering.

Exclusieve training

In het najaar van 2006 (18 & 19 sept.) wordt door Herberd Prinsen een exclusieve verdiepingstraining rouw & verdriet gegeven in Lunteren. Deze training staat niet in de folder van Ortho Consult en is uitsluitend bedoeld voor deelnemers die al eerder een training op dit vlak van Herberd Prinsen volgden. Voor meer informatie of inschrijven: Nell Vijverberg, 0411-602708.

Lezing

De NVL/NVS houdt op 10 mei 2006 in Ede een studiemiddag ‘Rondom Onderwijs en Jeugdzorg (van 12.30 -17.00 uur) voor leerlingbegeleiders. Ard Nieuwenbroek van Ortho Consult geeft die dag een workshop over ‘verwijzen’. Daarin gaat hij in op de kunst van het verwijzen. Nieuwenbroek ziet verwijzen als “het doorgeven van vertrouwen”. Dat wijst op een speciale attitude en vaardigheden om een leerling effectief en in vol vertrouwen te kunnen verwijzen. De training geeft daartoe inzichten en handvatten.Meer info over deze studiemiddag vindt u op de site van de NVL/NVS: www.nvs-nvl.nl

Nieuwe kwaliteitsopleiding ‘Mentorencoach’

Iedere school werkt met mentoren. Zij zijn de belangrijkste basisschakels in de school om de begeleiding van leerlingen te optimaliseren. Maar wie begeleidt de mentoren? Vaak is dat een taak die iemand ’er even bij neemt’. Op deze manier zijn afdelingsleiders, kernteamleiders en soms ook leerlingbegeleiders een steun in de rug voor mentoren. Steun die mentoren zelf aangeven hard nodig te hebben. Het mentoraat is zo veelomvattend en divers dat mentoren regelmatig coaching nodig hebben om die kwaliteitszorg te geven die leerlingen en hun ouders mogen verwachten. Ortho Consult heeft een nieuwe kwaliteitsopleiding ontwikkeld, die een mentorencoach gereedschap geeft om dit werk effectief te kunnen uitvoeren. Deze opleiding wordt gegeven door Maya Bakker (mede auteur van het Handboek voor elke mentor) en duurt tien dagen, verdeeld over het schooljaar 2006-2007. Meer info: www.orthoconsult.nl of bel voor een folder met Nell Vijverberg (0411-602708)Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl


Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl