Van 2006 naar 2007…

December is een maand van uitersten. Sneeuw, kou, regen, korte dagen, maar ook veel gezelligheid en warmte. Tijdens Sinterklaas en Kerst, samen met familie of vrienden. Ortho Consult wenst u fijne feestdagen en (alvast) een goed begin van 2007.

Symposium Hoogsensitieve leerlingen

Traditiegetrouw organiseert Ortho Consult in november een middagsymposium over een actueel onderwerp op onderwijsgebied. Woensdag 15 november stond het symposium in het teken van hoogsensitieve leerlingen. Maar liefst 1 op de 5 leerlingen is hoogsensitief en heeft het vaak zwaar op school. Hoogsensitieve leerlingen kunnen (emotionele) prikkels moeilijk filteren en raken snel overspoeld. Daar reageren ze op door zich terug te trekken, of juist te vervallen in druk of agressief gedrag. Door daar als docent op de juiste manier op in te spelen en mee om te gaan, kunnen problemen voorkomen worden. Tijdens het symposium kregen de deelnemers een DVD te zien waarin twee jonge meisjes vertellen hoe zij zelf tegen hun hoogsensitiviteit aankijken en ermee omgaan. Maya Bakker-De Jong gaf een interessante, praktijkgerichte lezing over hoogsensitiviteit en school. De andere spreekster op het symposium, Marianne van der Enden, auteur van het boek ‘Mijn kind ziet meer’, ging dieper in op de verschillende uitingsvormen van hoogsensitiviteit. Lees hier meer over het middagsymposium of bestel de DVD en/of het boek over hoogsensitieve leerlingen.

Cadeautip

Bent u op zoek naar een origineel Sinterklaas- of Kerstcadeau voor uw mentoren? Denk dan eens aan het Handboek voor elke mentor! Niet alleen een mooi cadeau, maar ook nog eens heel nuttig. Dit handboek geeft antwoord op alle vragen waarmee mentoren vroeg of laat te maken krijgen. Mentoren kunnen in het boek lezen hoe ze effectief in balans kunnen komen met hun leerlingen, met ouders, met collega’s en ook met zichzelf. Het boek gaat uitgebreid in op diverse gesprekstechnieken. Ook geven de auteurs handvatten om van een mentorklas een hechte groep te maken. Verder staat er veel informatie in het boek over hoe een mentor de eerste ouderavond tot een succes kan maken, hoe hij een goed leerlingvolgsysteem (LVS) kan opzetten en hoe de rapportvergaderingen succesvol geleid kunnen worden. Tenslotte worden ook de meest voorkomende leerproblemen als faalangst, dyslexie en helder in beeld gebracht. Wilt u het Handboek voor elke Mentor bestellen voor uw mentoren? Neem dan contact op met Ortho Consult (0411-602708), wij bieden namelijk een leuke actiekorting.

Congres Ja-maar, ik ben wel leraar

Maandag 12 maart 2007 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een inspirerend onderwijscongres plaats met de titel: ‘Ja, maar ik ben wel leraar…’ Op dit congres zal de grondlegger van Ja-maar®, Berthold Gunster, mensen uit het onderwijs introduceren in zijn treffende filosofie. Ja-maar® is een fantastisch concept over cultuur, communicatie en gedrag, dat zelfs de grootste sceptici in beweging weet te krijgen. Tijdens het congres ontvangt Gunster in een spectaculaire Ja-maar-show ondernemer Hennie van der Most, topsporter Dennis van der Geest en zangeres Hind. Meer info: www.congres-content.nl/ja-maar.

Trainingsdag faalangst en ouders

In september 2006 is de DVD Faalangst en ouders verschenen, de DVD bleek direct een groot succes. Ard Nieuwenbroek toont in beeld een oefening uit de faalangsttraining voor ouder en leerling samen. Om aan de grote vraag aan praktijkoefeningen op het gebied van faalangsttrainingen te voldoen, geeft Ortho Consult op dinsdag 27 maart 2007 een speciale trainingsdag over dit onderwerp. Tijdens deze dag leren deelnemers hoe zij in de praktijk een faalangstoefening met ouders en leerling kunnen uitvoeren. De trainingsdag is bedoeld voor ervaren faalangsttrainers. Inschrijven kan door een mail te sturen naar nell@orthoconsult.nl

Goed nieuws

Vanaf 1 januari 2007 werkt ook Jan Ruigrok als trainer nauw samen met Ortho Consult. In de folder met praktijktrainingen, die begin januari wordt verstuurd, staan ook twee nieuwe trainingen van Jan Ruigrok.

Aandacht in de media

De afgelopen weken heeft Ortho Consult de nodige aandacht gekregen in de media. Het middagsymposium Hoogsensitieve leerlingen en het nieuwe praktijkboek over dit onderwerp, zorgden voor een artikel in onder andere Bij de Les (NVS-NVL), het Schooljournaal en het Eindhovens en Brabants Dagblad. Ook was in het Brabants Dagblad een interview te lezen met Ard Nieuwenbroek in een special over faalangst.


Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl

Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl