Herfst…

Na een natte zomer, hopen wij natuurlijk net als u op een mooie herfst. Nog even genieten van het zonnetje, de kleuren van de bomen en een lekkere wandeling door het bos. Ortho Consult is met frisse moed van start gegaan dit schooljaar. Zo staan er in 2007 nog diverse praktijktrainingen en symposia op het programma, waarover verderop in deze Ortho Inside en op de website meer informatie.

OOP in contact met ouders

Op veel scholen staat het beleid aangaande onderwijsondersteunend personeel vaak nog in de kinderschoenen. Het OOP vecht nog voor een sluitende functieomschrijving en een duidelijk competentieprofiel, dat ook daadwerkelijk aansluit bij de praktijk. Ook bij trainingen en cursussen wordt het OOP lang niet altijd betrokken. En dat terwijl deze groep mensen zo’n belangrijke functie heeft in de contacten met ouders en leerling. De reden voor Congres Content, i.s.m. Ortho Consult om op dinsdag 13 november in Arnhem een symposium voor het OOP te organiseren. Met een beetje theorie, en veel praktijk! Voor meer informatie of inschrijven: www.congres-content.nl.

Herstelrecht; nooit meer schorsen

Vorig schooljaar zijn méér dan 4000 leerlingen in het voortgezet onderwijs geschorst of verwijderd, vanwege ‘ontoelaatbaar’ gedrag in de klas of agressie tegen docenten of medeleerlingen (*). Conflicten en wangedrag worden door scholen aangepakt via de escalerende lijn van straffen, wat vaak alleen maar zorgt voor een toename van problemen.
Herstelrecht is een goed alternatief. Met de methodiek van Herstelrecht worden uit de pas lopende leerlingen binnenboord gehouden en treedt er geen escalatie op Congres Content organiseert samen met kennispartners Ortho Consult en KPC Groep op 29 november een symposium over dit onderwerp. Middels een dvd en een toelichting wordt tijdens dit symposium zichtbaar hoe elke school dit in de eigen situatie kan oppakken. Wilt u meer weten of inschrijven, kijk dan op www.congres-content.nl. Tijdens dit symposium wordt ook het nieuwe boek van Jan Ruigrok en Hans Oostrik over Herstelrecht gepresenteerd.

(*) Deze gegevens komen uit het rapport Inspectie van het Onderwijsverslag 2005/2006

Landelijk congres Kindermishandeling
2
2

In het voorjaar van 2008 organiseert Congres Content samen met Ortho Consult een landelijk congres rondom het thema kindermishandeling. Dit congres, in nauwe samenwerking met het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling georganiseerd, is interessant voor iedereen binnen het onderwijs die te maken heeft met (vermoedens) van kindermishandeling binnen school. Hoe ga je om met vermoedens? Wat moet je wel en niet doen in de begeleiding, hoe verwijs je door? Verdere informatie en de datum van het congres, volgt in een volgende nieuwsbrief.

Praktijktrainingen en ouders
1
1

In het aanbod van praktijktrainingen biedt Ortho Consult verschillende trainingen met extra aandacht voor de omgang met ouders. Zoals bijvoorbeeld de praktijktrainingen 'Hoe gescheiden kan een kind zijn?’, 'Faalangst en ouders: samen trainen' of 'Mentor en leerling in gesprek'. Ook kunt u bij Ortho Consult, aanvullende op de training de DVD ‘Faalangst en ouders’ bestellen. Op de DVD is te zien hoe Ard Nieuwenbroek op heldere, warme en professionele wijze laat zien hoe je als faalangsttrainer met ouders effectief kunt samenwerken als partners.

Ontspannings CD

Een praktisch hulpmiddel bij faalangstreductietrainingen is de CD "Ontspannen en visualiseren" van Osmo Consult, die verkrijgbaar is via www.faalangst.nl. Op de CD staan verschillende ontspanningsoefeningen en visualisatieoefeningen. De CD is zo opgenomen dat een veelheid van oefeningen kan worden samengesteld door de nummers op de CD-speler op verschillende manieren te programmeren. De CD is ook zeer geschikt voor leerlingen (en volwassenen) als hulpmiddel om thuis extra te kunnen oefenen. Prijs: € 15,00 inclusief verzendkosten.

Handboek voor elke mentor is bestseller!

Het 'Handboek voor elke mentor', van uitgeverij Quirijn en Ortho Consult, is inmiddels toe aan een zesde druk. Er zijn dan ook al 10.000 exemplaren verkocht, het Handboek mag dan ook een bestseller worden genoemd. Speciaal voor deze mijlpaal is er een speciale actie waarbij u met korting het Handboek voor elke mentor kunt kopen. Bestelt u voor uw team meer dan 100 exemplaren van het boek in een keer, dan krijgt u maar liefst 25% korting op de aankoopprijs! Wellicht een leuk idee voor een Sinterklaas cadeau of Kerstpakket? Voor meer informatie kunt u bellen met Nell Vijverberg, tel: 0411-602708.

Hoe overleef ik mijn schoonfamilie?

Op zoek naar een leuk cadeautje voor aanstaande bruiden en bruidegommen? Een leuk geschenk voor duo’s die gaan samenwonen? Ivo Mijland schreef samen met Ard Nieuwenbroek het boek ‘Hoe overleef ik mijn schoonfamilie’. Het is een prachtige heruitgave van het eerder verschenen boekwerk ‘Als de kouwe kant je lief is’. Voor slechts € 7,90 komt u met een origineel cadeau op bezoek. Bestellen kan via www.uitgeverij-quirijn.nl.


Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl

Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl