Indien deze nieuwsbrief niet juist wordt gepresenteerd, kunt u hier de webversie bekijken.

Ortho Inside
Niets is wat het lijkt...

Is er ook maar iets zeker? En is alles voorspelbaar? Wij weten het niet. De financiële crisis laat zien hoe schijnbare zekerheden (‘Op een bank kun je vertrouwen’) niet altijd waar lijken te zijn. Filosofen zeggen: “Niets is wat het lijkt”. Misschien maakt die onzekerheid het leven juist leuk. In het onderwijs is een klas ook niet altijd wat het lijkt. En verloopt een crisisgesprek met een suïcidale leerling ook soms totaal anders dan je verwacht. Is professionaliteit misschien juist wel om kunnen gaan met onzekerheden?

Congres autisme spetterend succes!

In het voorjaar van 2008 spraken we met Martine Delfos over plannen voor een congres rondom Autisme in het onderwijs. Natuurlijk hadden we vertrouwen in de goede afloop; de reputatie van Martine garandeert natuurlijk op voorhand veel goeds.Maar dat we op maandag 3 november 2008 in een uitverkochte Reehorst samen met 600 deelnemers ademloos konden genieten van een weergaloos verhaal van Martine Delfos, daar hadden we niet van durven dromen! We zijn bijzonder gelukkig dat het onderwerp autisme nu werkelijk een stevige landing heeft gemaakt in het onderwijs. Niet alleen theoretisch maar zeker ook praktisch. Een groot compliment voor Martine Delfos!

Bekijk hier het verslag in woord en beeld.

Nieuwe boeken over autisme

Niet iedereen was in staat om de 3e november in Ede/Wageningen te zijn. Velen stonden op de wachtlijst en anderen hadden andere verplichtingen. Gelukkig voor hen zijn op die dag ook twee boeken van Martine Delfos verschenen over autisme. Een voor het voortgezet onderwijs en een voor het basisonderwijs. Praktische basisboeken voor iedere leerkracht. Meer lezen of bestellen?

Autisme op school deel 1: basisonderwijs

Autisme op school deel 2: voortgezet onderwijs

Een agressief symposium?

Wie onzekerheden niet uit de weg gaat, bevelen we ons eerstvolgende symposium ten zeerste aan! Op dinsdagmiddag 9 december 2008 is er in Vught een spannende bijeenkomst met als titel ‘Ik sla je voor je kop’. Bij het samenstellen van het programma hebben we vooral praktische elementen centraal willen stellen. Dus niet alleen verhalen maar ook concrete voorbeelden van effectieve benaderingen van agressief gedrag in school. Op dit moment zijn er nog enkele tientallen plaatsen over. Voor meer informatie of inschrijven: www.congres-content.nl

Digitale artikelen

Wie de afgelopen maanden een training of opleiding heeft gehad van een Ortho trainer heeft het waarschijnlijk al gemerkt: we delen tijdens een bijeenkomst sinds september 2008 nog nauwelijks geprinte artikelen (vooraf) uit. Na afloop van een training krijgt iedere deelnemer in zijn/haar e-mailbox de digitale versies van de artikelen van die dag. Naast milieutechnische voordelen kunnen we op deze manier ook nog beter inspelen op de behoeften van een groep op het moment van de training. Bovendien kunnen de deelnemers gemakkelijk hun collega’s ook digitaal bedienen met relevante artikelen.

Forum voor mentoren

Niet iedereen weet altijd alles. Als mentor kom je dagelijks veel onzekerheden tegen die om een praktisch antwoord vragen. Op onze site www.voorelkementor.nl is een levendig forum ontstaan waar veel mentoren intussen gebruik van maken in hun zorg om optimale kwaliteit te geven aan hun mentorleerlingen. De auteurs van het handboek ‘Voor elke mentor’ (Maya Bakker en Ivo Mijland) geven op zeer uiteenlopende vragen steeds een praktisch en deskundig antwoord. Aanbevolen!

Ortho Inside

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat u dat dan weten door middel van een e-mail aan orthoinside@orthoconsult.nl

Ortho Consult | De Hofstad 14, 5296 NK Esch | 0411 602 708 | info@orthoconsult.nl