Ga terug

Masterclass contextuele leerlingbegeleiding

(het kind echt centraal)

Op de website van vrijwel elke school in Nederland en Vlaanderen staat te lezen dat de betreffende school het kind centraal stelt. In de praktijk is niet altijd duidelijk wat dat dan betekent. Als je met een contextuele bril kijkt naar kinderen, ontdek je dat kinderen hun eigen groeiruimte opofferen als hun omgeving onbewust een beroep op ze doet. Kinderen krijgen niet altijd waar ze recht op hebben, omdat ze te maken krijgen met onrecht. Vaak stellen scholen dan niet het kind centraal, maar het gedrag van het betreffende kind. Kinderen zijn dan lastig, teruggetrokken, brutaal of ongemotiveerd. Als je het kind echt centraal stelt, kijk je niet alleen naar het gedrag van het kind, maar onderzoek je ook welke hulpvraag het kind met het gedrag centraal probeert te stellen. Om een kind echt centraal te kunnen stellen, ben je bereid om de camera op de omgeving van het kind te richten. Het kind zal namelijk nooit zijn ouders aanspreken op hun noden. Geen kind stapt naar ouders toe met de boodschap: ‘Pap, mam, en nu gaan zitten. Ik wil dat jullie stoppen met ruzie maken.’ Uit loyaliteit presenteren ze de rekening aan onschuldige derden op school.

Ortho Consult start in oktober voor het 22e jaar met een tweejarige opleiding waarin je in dertig dagen leert contextueel te denken én contextueel te werken. Niet om het kind zijn verantwoordelijkheid af te nemen (hij kan er niks aan doen, want zijn vader is alcoholist), maar juist om hem verantwoordelijkheid aan te kunnen leren door erkenning voor onrecht en inzet in beeld te brengen.

Wil jij weten of de tweejarige opleiding iets voor jou is? Ivo Mijland verzorgt op woensdag 11 mei live een masterclass ‘contextueel werken’. Tijdens deze sessie (13.30 tot 16.00 uur) kun je uitvinden wat de kracht is van de contextuele benadering. Contextueel geschoolde leraren, IB’ers, zorgcoördinatoren, mentoren, counselors, teamleiders, etc kijken met een andere bril naar leerlingen én hun ouders. Ze kijken wat er tussen thuis en school gebeurt en welke invloed dat heeft op het gedrag op school. Op deze manier krijg je een verfrissende nieuwe kijk op leerlingen en hun leergedrag. Wil jij meer weten over contextuele leerlingbegeleiding? Heb jij interesse in de tweejarige opleiding maar wil je eerst laagdrempelig kennismaken met het werk van Ivan Böszörmenyi Nagy? Doe dan mee met de de masterclass in Utrecht. De bijeenkomst start om 13.30 uur en eindigt om 16.00 uur. Aansluitend kun je indien gewenst vragen stellen over de opleiding. Er is plaats voor maximaal 25 geïnteresseerden. Deelname: 99 euro. Elke deelnemer ontvangt het boek ‘Tussen thuis en school’ na afloop van de masterclass. De koffie/thee en iets lekkers zijn gratis deze dag.

Masterclass contextuele leerlingbegeleiding
Inclusief

inclusief het boek 'Tussen thuis en school' (Ard Nieuwenbroek, Wim van Mulligen en Piet Gieles), werkmateriaal, koffie/thee en iets lekkers.

Voor wie?

Iedereen die met jongeren werkt

Inschrijfvoorwaarden

Tot drie maanden voor aanvang van de praktijktraining kun je, uitsluitend schriftelijk, kosteloos annuleren. Bij het binnen drie maanden voor de start van de praktijktraining annuleren, ben je 100% van het deelnamegeld verschuldigd. Je kunt op die termijn wel een collega jouw plaats in laten nemen.

Als je je hebt ingeschreven, krijg je altijd een persoonlijke bevestiging per e-mail. Als je binnen enkele dagen geen bevestiging hebt ontvangen, neem dan contact op met Ortho Consult (0499-841619) om te controleren of je aanmelding goed is aangekomen

Circa drie weken voor de praktijktraining Ontvang je je deelnemersbrief. Ook zal dan de factuur voor het verschuldigde inschrijfgeld worden verstuurd.

Opleidingen Staf / Trainers
Ivo Mijland

Ivo Mijland

Ivo heeft 14 jaar ervaring als docent en leerlingbegeleider/coach op VSO en VO. Hij heeft een praktijk voor contextuele hulpverlening en coaching. Hij schreef 24 praktische onderwijsboeken en werkt vanuit dezelfde praktische benadering als trainer.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata bekend voor deze training. Stuur een e-mail naar info@orthoconsult.nl, dan brengen we je op de hoogte zodra de nieuwe data bekend zijn.