Ga terug

Training voor elke mentor - Richard Jansen

Ortho Consult verzorgt al 22 jaar in company trainingen voor (nieuwe) mentoren. In groepen van 8 tot 16 deelnemers inspireren we mentoren om het beste uit je mentoraat te halen zowel op vaardigheden- als op attitudeniveau. Maar wat nou als jouw school te weinig mentoren heeft om het intern te organiseren? Of wat als je op een school start waar de training net voor jouw komst al heeft plaatsgevonden. Speciaal voor deze doelgroep organiseren we in het schooljaar 2022-2023 een praktische training voor mentoren met een open inschrijving. Hierdoor kan jouw school jou helpen een betere mentor te worden. De training bestaat uit drie dagen, met elke dag één van de hoofdpijlers die bij het mentoraat van je gevraagd worden.

Dag 1: de mentor en de groep

Op deze dag ontdek je met werkvormen en theorie hoe jij positieve invloed kunt uitoefenen op de klas waar jij mentor van bent. Je leert een dynamiek te creëren waarin elke leerling zich gezien voelt, waarin de groep plezierig gedrag laat zien en waarin jij een positieve bijdrage kunt leveren in het beïnvloeden op de waarden en normen die gelden in jouw mentorklas. Ook ontdek je hoe je op een positieve manier een ongewenste norm (een groep waarin gepest wordt, een groep waarin geen gewenst leergedrag vertoond wordt, een groep waarin niet goed samengewerkt wordt, etc.) kunt ombuigen tot constructiviteit van alle groepsleden.

Dag 2: de mentor en het individu

Op deze dag ontdek je hoe je met een arsenaal aan vraagtechnieken gesprekken kunt voeren met je mentorleerlingen. Dat kunnen kennismakingsgesprekken zijn. Of gesprekken over studievoortgang. Maar ook gesprekken over welbevinden, als het met jouw leerling niet goed gaat. Je ontdekt hoe je een leerling kunt verleiden om zich vanuit autonomie uit te spreken over zijn of haar worstelingen, maar leert ook hoe de leerling zelf leert zoeken naar oplossingen voor vraagstukken die aandacht verdienen. Uitgangspunt is dat elk gedrag vanuit een dilemma ontstaat: iets doen heeft een voordeel- en een nadeelkant. Jij leert als mentor om de leerling de voordelen van positief gedrag te (her)ontdekken.

Dag 3: de mentor en de ouders

Als mentor heb je ook te maken met het gegeven dat een kind (ook als je werkt op een MBO) in loyaliteit verbonden is aan een gezin van herkomst. Leerlingen zijn loyaal aan hun ouders, ouders zijn loyaal aan hun kinderen. Op het moment dat het spannend wordt, kan die loyaliteit zorgen voor lastige mentorgesprekken. Ouders kunnen tijdens de ouderavond, telefonisch of via de mail onredelijk overkomen. Ze stellen onredelijke eisen, praten negatief over school, stellen zich verbaal agressief op of dreigen soms zelfs met een juridische strijd. Op dag drie leer je hoe je kunt blijven samenwerken met ouders, om op die manier een bijdrage te leveren aan de groeiruimte van jouw mentorleerling.

Deelnemers aan deze training ontvangen op dag 1 twee basisboeken mentoraat, geschreven door Maya Bakker en Ivo Mijland. Deze praktijkboeken vormen samen met de driedaagse mentortraining een geweldig handvat om je te helpen de leukste mentor van jouw school te worden.

Heb je acht of meer mentoren op jouw school waar dit aanbod interessant voor is? Neem dan contact met ons op via info@orthoconsult.nl om te kijken of we deze driedaagse training in company kunnen organiseren op jouw school. We werken met acht ervaren trainers, die niet alleen ervaren zijn in het geven van trainingen, maar ook heel veel ervaring hebben opgedaan in de praktijk. Al onze trainers hebben zelf jaren actief gewerkt als mentor. Een deel van de trainers is nog steeds actief als mentor op een middelbare school.

Training voor elke mentor - Richard Jansen
Inclusief

het boek 'Handboek voor elke mentor' en 'Handboek positieve groepsvorming (Ivo Mijland en Maya Bakker), werkmateriaal, koffie/thee, fruit en een uitgebreide lunch.

Voor wie?

iedereen die mentor wordt of al mentor is en in zich in de rol verder wil professionaliseren

Inschrijfvoorwaarden

Tot drie maanden voor aanvang van de praktijktraining kun je, uitsluitend schriftelijk, kosteloos annuleren. Bij het binnen drie maanden voor de start van de praktijktraining annuleren, ben je 100% van het deelnamegeld verschuldigd. Je kunt op die termijn wel een collega jouw plaats in laten nemen.

Als je je hebt ingeschreven, krijg je altijd een persoonlijke bevestiging per e-mail. Als je binnen enkele dagen geen bevestiging hebt ontvangen, neem dan contact op met Ortho Consult (0499-841619) om te controleren of je aanmelding goed is aangekomen

Circa drie weken voor de praktijktraining ontvang je je deelnemersbrief. Ook zal dan de factuur voor het verschuldigde inschrijfgeld worden verstuurd.

Opleidingen Staf / Trainers
Richard Jansen

Richard Jansen

Richard heeft 14 jaar ervaring in het onderwijs als docent, coach en mentor. Daarnaast heeft hij zich als spreker en illusionist gespecialiseerd in communicatie en beïnvloeding, waar iedereen zowel in werk als in privé dagelijks mee te maken heeft.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata bekend voor deze training. Stuur een e-mail naar info@orthoconsult.nl, dan brengen we je op de hoogte zodra de nieuwe data bekend zijn.